Vse resnice in miti o hladni vodi

Vse resnice in miti o hladni vodi

Ali si lahko predstavljate boljše poletno osvežite?

Ali si lahko predstavljate boljše poletno osvežitev od hladne limonade, sveže stisnjenih pomaranč ali hladne vode z ledom? Ohlajene pijače nam poleti še posebej ustrezajo, ne le zaradi takojšnjega hlajenja telesa, ampak tudi zaradi številnih koristi.

Ali si lahko predstavljate boljše poletno osvežite?

Okoli hladne vode se pogosto razvijajo polemike med zdravniki, nutricionisti in trenerji. Čas je, da razbijemo mite in poudarimo koristi hladne vode poleti, pa tudi vseh 365 dni v letu. 

Trditev številka 1:  Voda lahko »prehladi črevesje«

To je mit. Voda vas ne more prehladiti od znotraj, predvsem pa je treba poudariti koristi pitja vode, ne glede na njeno temperaturo. Seveda je lažje popiti večjo količino hladne pijače kot, na primer, vročega čaja. Zakaj se je v preteklosti hladna voda povezovala s »hladnim črevesjem«? Ljudje so poleti bolj nagnjeni k težavam z želodcem, razne zastrupitve so pogostejše. Vzrok običajno ni hrana ali pijača, ki so jo zaužili, ampak kombinacija vročine, bakterij in mikrobov v zraku ter blage dehidracije, ki na koncu povzročijo reakcijo želodca. Ni strahu pred osvežilno hladno vodo poleti ali v katerem koli drugem letnem času, če se držite navodil za zdrav in uravnotežen življenjski slog.

Trditev številka 2: Poleti morate piti več vode, ne glede na to, ali je hladna ali topla

Ta trditev je bolj mit kot resnica, saj bi morali skozi vse leto paziti na vnos vode, elektrolitov in tekočin nasploh. Kako vedeti, koliko tekočine morate piti? Izračunajte s pomočjo spletnega kalkulatorja, ki upošteva različne parametre: starost, spol, podnebje, težo, višino in druge dejavnike, kot so telesna aktivnost, nosečnost, dojenje, avtoimunske bolezni, uporaba zdravil in prehranskih dopolnil. Katero koli vodo izberete, toplo ali hladno, poleti morate hidrirati telo zaradi povečanega znojenja. Če je voda hladna, nam še bolj ustreza!

Trditev številka 3: Hladna voda znižuje telesno temperaturo

To je resnično. Zato se aktivnim športnikom, rekreativcem, ki se ukvarjajo z visoko intenzivnim funkcionalnim treningom, ter tistim, ki tečejo, planinarijo ali se ukvarjajo s trekingom, poleti priporoča steklenica hladne vode, ki jo lahko nosijo pripeto na nahrbtnik, torbico ali imajo v bližini mesta, kjer vadijo. Hladno vodo med izvajanjem zahtevnega treninga ali kardio vadbe pijte v majhnih požirkih, da se telo postopoma hidrira in postopoma znižuje temperaturo. Hladna voda pomaga uravnavati telesno temperaturo, preprečuje pregrevanje in omogoča občutek osvežitve.

Trditev številka 4: Hladna voda izboljšuje prebavo

Trditev je resnična, saj lahko pitje hladne vode pomaga pri vzdrževanju optimalne prebavne funkcije. Hladna voda lahko spodbuja peristaltiko, naravne kontrakcije mišic v črevesju, kar lahko izboljša prebavo in prepreči zaprtje. Priporočljivo je, da poleg pitja hladne vode hodite, tečete ali izvajate druge oblike kardio vadbe, da telo ostane aktivno in preprečite pojav »lenega črevesja«. Poleg hladne vode je nujno tudi globoko dihanje, kot še ena oblika naravnega zdravila proti zaprtju.

Toda kako v vročih mesecih zagotoviti vedno hladno vodo in velike kose ledu brez nenehnega polnjenja posodic in shranjevanja vode v zamrzovalnik? Ali še manj praktično: da ločujemo določene količine vode in jih hladimo v običajnem hladilniku? Rešitev je domači ledomat, ki vam dnevno omogoča neverjetnih 10 do 12 kilogramov ledu, kar je približno 9 kock ledu na cikel hlajenja. Kocke so idealne oblike, da se prilegajo v steklenico za smoothie ali športno steklenico širšega roba. Tako boste lahko imeli sveže ohlajeno pijačo na treningu ali kateri koli drugi aktivnosti. Če imate steklenico, ki je odporna na zunanje temperature, še bolje. Delimano ledomat je odličen ne le za hlajenje vode in športnih izotoničnih napitkov, ampak tudi za vsak dom in zabavo. Ko začnete pripravljati naravne sokove ali zanimive koktajle, temu ledomatu ni para. Ne skrbite, lahko ga vzamete povsod s seboj. Je enostavno prenosljiv in lahek, zahvaljujoč kompresorskemu hlajenju zraka pa na njega ne vplivajo zunanji pogoji in ne segrevajo ledu.

Delimano ledomat

Odlično deluje zaradi nizke porabe energije, saj porabi le 150 vatov. Ponuja maksimalno učinkovitost z minimalnimi stroški električne energije. Dodaten plus je, da skozi prozoren pokrov lahko vedno spremljate napredek izdelave kock ledu, ne da bi odpirali napravo in izgubljali hlad. Če mislite, da je proizvedeno preveč ledu, ne skrbite. Led v tem ledomatu se reciklira, topi in uporablja za nadaljnjo proizvodnjo. Nič več skrbi glede pomanjkanja ledu v vročih mesecih. Vi samo uživajte v osvežujočem hladnem poletju!

Delimano ledomat

Delimano ledomat

Delimano ledomat

Delimano ledomat

Delimano ledomat

Delimano ledomat