Vaše evropsko poletje – okusite Evropo na krožniku

Vaše evropsko poletje – okusite Evropo na krožniku

 

Ali veste, čigava tradicionalna jed je ocvrta riba in krompirček? Kateri narod najraje uživa bageto z zelišči in česnom? Ta odgovor je prelahek, če poznate sopomenko za bageto. Ste že poskusili tacose po špansko in ali se lahko dunajski zrezek pripravi v zdravi različici? Če ne poznate odgovorov na vsa vprašanja ali želite poglobiti svoje znanje, se podajte na majhno potovanje po Evropi in spoznajte najljubše dobrote evropskih narodov!

Kroketi – Nizozemska

Čeprav bi jih radi povezali z zagrebškim zrezkom, kroketi niso tradicionalna hrvaška jed. Kroketi so priljubljen nizozemski prigrizek, običajno polnjeni z mesom, sirom ali, kot jih najpogosteje jemo, krompirjem. Zaradi načina priprave in globokega cvrtja se tej okusni jedi pogosto izogibamo zaradi prekomernih maščob. 

Pommes Frites – Belgija

Belgijski pommes frites, ali preprosto belgijski krompirček, je priljubljena priloga številnih generacij in narodov. Verjetno še niste slišali, da bi kdo rekel, da ne mara pomfrija. Pogosto ga grizljamo kot samostojen prigrizek ali kot dodatek menijem z burgerji, večjimi kosi mesa ali žarom pečeno zelenjavo. Najpogosteje se uživa s kečapom, vse več gurmanov pa mu dodaja BBQ omako, tatarsko omako ali sladko-kislo omako. Vendar, prav tako kot kroketi, je tudi krompirček precej nezdrav in okusen obrok, z dodatkom maščob in soli ter globoko ocvrt.

Dunajski zrezek – Avstrija

Klasik vseh klasikov, dunajski zrezek je, podobno kot krompirček, priljubljena jed ob vsaki slavnostni priložnosti, nedeljskem kosilu ali družabnih srečanjih. Najpogosteje se pripravlja iz svinjine, vse pogosteje pa tudi iz piščanca, saj se pozornost namenja vnosu makronutrientov ter razmerju maščobe in mesa. Ne glede na bolj zdravo piščančjo različico, klasičen način priprave vključuje cvrtje in pečenje v bogatem sloju krušnih drobtin. Toda, ali obstaja kakšna bolj zdrava rešitev?

Fish and Chips – Velika Britanija

Britansko otočje se ponaša s svojo klasiko – kombinacijo panirane trske in priljubljenega krompirčka, ki so ga Britanci »izposodili« od Belgijcev. Ta mednarodni hit fast food-a radi jedo vsi, v Londonu pa na vsakem koraku najdete trgovine, specializirane za prodajo »fish and chips«. Čeprav uživamo v tej ocvrti, slani in mastni jedi, bi nam bilo zelo všeč poskusiti bolj zdravo različico.

Churros – Španija

Sladko za konec! Priljubljen španski desert iz testa je pogosto postrežen s čokoladno omako. Zunaj je hrustljav, znotraj pa sočen, idealen za kombinacijo z vročo topljeno čokolado. V sodobnih različicah se dodajajo sesekljani oreščki, omaka iz gozdnih sadežev, pogosto pa tudi sladoled ali stepena smetana. Churros je pravi primer deserta, po katerem se počutimo, kot da bi lahko zaspali kot dojenček. Vendar bi si želeli ohraniti prijeten okus, hkrati pa se po jedi počutiti lahkotnejše.

Kako to doseči? Uveljavljeno je mnenje, da je hrana, ki jo radi jemo, običajno nezdrava. Toda s popularizacijo friteze na vroč zrak to več ni res! Končno nam ni treba izbirati med zdravim in okusnim – lahko imamo oboje. Vsaka sodobna kuhinja bi morala imeti fritezo na vroč zrak. Kako deluje? 

 

Deluje s pomočjo kroženja zraka, ki omogoča hitro in enostavno kuhanje brez potrebe po dodajanju olja. Za gospodinjstvo je idealno izbrati fritezo na vroč zrak s prostornino 5 litrov, kot je Delimano Delight Airfryer. Ta friteza združuje kapaciteto, moč in praktične lastnosti za enostavno pripravo okusnih in zdravih obrokov za celo družino ali večje družbe. Obroki, navdihnjeni z Evropo, bodo hitro pripravljeni zahvaljujoč prilagodljivi temperaturi in prozornemu pokrovčku, skozi katerega spremljate napredek jedi brez potrebe po odpiranju in hlajenju sestavin. Večina živil, pečenih v fritezi na vroč zrak, ne zahteva dodatka maščobe, kar pomeni manj čiščenja! Če želite očistiti svoj Delimano Delight Airfryer, preprosto odstranite posodo za kuhanje in jo umijte ali obrišite. Tako enostavno, zdravo in okusno! Torej, kam danes potujete na kulinarično potovanje?

Delimano Airfryer

Delimano Airfryer

Delimano Airfryer

Delimano Airfryer

Delimano Airfryer

Delimano Airfryer