Poletje kliče po proteinih! To so živila, ki jih morate vključiti v svojo prehrano!

Poletje kliče po proteinih! To so živila, ki jih morate vključiti v svojo prehrano!

 

Ko se živo srebro v termometru dvigne, telo in imunski sistem lahko zapadeta v neravnovesje. Spremembe iz toplejših v hladnejše dni, spomladanska utrujenost in jesenska letargija niso tako drastične kot prehod v poletno sezono.

Toplotni udar prinaša visoka tveganja, a če skozi vse leto poslušate svoje telo in se odzivate na opozorila, ki vam jih pošilja, boste tveganja in nevarnosti zmanjšali na minimum.

Čeprav opozorila slišite vsakodnevno prek medijev, družbenih omrežij ali v pogovorih s prijatelji, bomo še enkrat poudarili pomen pitja tekočine in vnosa elektrolitov skozi bistre juhe. Koliko litrov tekočine bi morali piti na dan, je odvisno od teže, višine, starosti, nosečnosti in posebnih zdravstvenih stanj, a zlato pravilo je najmanj 2 litra. Večina naj bo voda, 10 % pa bistre juhe in naravni sokovi, največkrat iz stisnjenih agrumov.

Pogosto slišimo, da je pomembno piti vodo, a kaj pa hrana? Katera živila so najkoristnejša? V poletnih mesecih in skozi vse leto se držimo pravila barvitega krožnika. Polovica naj bo zelenjava, četrtina proteini, preostala četrtina pa polnovredna žita. Medtem ko je vnos sadja in zelenjave v toplih mesecih enostavno slediti zaradi njihove sezonske dostopnosti, je zadostni vnos proteinov ob visokih temperaturah težje doseči. Zaradi vročine nam namreč pogosto upade apetit, zato raje posežemo po instant različicah, shakeih in smoothiejih. Vendar so proteini iz hrane, še posebej živalskega izvora, zelo pomembni. Potrebni so za izgradnjo in vzdrževanje mišic, vir so dragocene in počasi sproščajoče se energije, dolgo nas ohranjajo site, s kontroliranim vnosom proteinov pa najlažje dosežemo želene fitnes rezultate – naj bo to zmanjšanje telesne teže, pridobivanje mišične mase ali ohranjanje trenutne teže. 

Zato se na vaši mizi in dnevnem jedilniku mora najti vir kakovostnega proteina. Konzumirajte jogurt, skuto in nemastni sir. Jajca lahko jeste na vse načine, le pazite na količino maščobe, ki jo uporabljate pri pečenju. Ne pozabite na belo meso, kot sta piščanec in puran, pusto govedino ter ribe. Izbirajte lososa, tuno in sardine med morskimi ribami, ter postrv, krapa ali soma med rečnimi ribami. Najpomembnejše je, da pazite na toplotno obdelavo mesa.  Poleti je kuhinja zaradi štedilnika in pečice neznosno vroča, še posebej če v drugih prostorih deluje klima. Kako se temu izogniti, imeti okusno pečeno jed in pri tem ne segrevati prostora?

Na srečo obstaja rešitev – električni žar je ultimativna rešitev za poletno kuhinjo. Izberite model z nelepljivo površino, da lahko meso in ribe pečete z minimalnim dodatkom olja ali, še bolje, v lastni maščobi. Prednost električnega žara pred klasičnim je, da ne potrebuje dolgotrajne priprave. Postavite ga na želeno površino, idealno na teraso ali dvorišče, in nastavite temperaturo. Zahvaljujoč protizdrsnim nogicam bo naprava stabilna in varna na vseh površinah.

S pomočjo nastavljivega gumba za temperaturo od 80 °C do 200 °C prilagodite Delimano električni žar Deluxe Noir hrani, ki jo pečete. Pri približno 80 stopinjah je primeren za nežno pečenje rečnih in morskih rib, ki ste jih predhodno namazali z olivnim oljem in začinili s soljo. Za piščanca in purana je optimalna temperatura okoli 200 stopinj za hitro pečenje, če ste meso predhodno razrezali na tanke fileje. Govedino in teletino pecite vsaj 7 minut na najnižji temperaturi, da jih pravilno termično obdelate, ohranite naravne hranilne snovi mesa in preprečite prežganje.

Delimano električni žar

Delimano električni žar

Delimano električni žar

Delimano električni žar

Delimano električni žar

Delimano električni žar

Tudi če pride do prežganja, bo električni žar zahvaljujoč nelepljivi tehnologiji preprečil, da bi se meso prijelo na dno naprave,  kar bo olajšalo čiščenje. Posodo za maščobo enostavno odstranite in očistite, prav tako boste zlahka očistili tudi druge dele naprave. Poleg tega je čiščenje ohišja in ročaja preprosto, saj ostaneta hladna zaradi Safe Touch sistema, čeprav se naprava segreva. Na koncu najpomembnejši nasvet: jedi, pripravljene na žaru, povezujejo družino, prijatelje in drage osebe.  Tako žar postane več kot le jed – postane trenutek, ki ga boste ohranili v spominu na poletje in sezono!